MARJO LEVLIN
Kuvataiteilija, elokuvantekijä
Marjo Levlinin tapa työskennellä alkaa yleensä hitaasti polveillen, syventymällä taustatutkimuksen avulla häntä kiinnostaviin aiheisiin. Tutkimukset johtavat usein yhä laajeneviin polkuihin, yhdistellen rihmaston lailla eri aikatasoja sekä henkilökohtaisia että universaaleja pohdintoja. Näitä polkuja seuraten, serendipiteetit, onnekkaat odottamattomat löydöt, tuovat Levlinin teoksiin yllätyksellisiä elementtejä, kiehtovia tarinoita tai esineistöä. Ajan antaminen taustatutkimukselle luo tilaa vapaalle haaveilulle, pohdinnoille, mikä näyttäytyy katsojalle Levlinin teoksissa syväluotaavan monitasoisena kerrontana. Poliittiset ja sosiaaliset kysymykset toimivat pohdintojen taustalla, yhdistäen aiheet laajempiin viitekehyksiin.
Lähtökohdat Majakka-videoteoksen synnylle poikkesivat Levlinin tavallisesta työskentelytavasta: tällä kertaa taustatutkimusvaiheelle ei ollut mahdollisuutta ja ensimmäisiä työvaiheita oli kuvaaminen. Kahden aiemmin toisilleen tuntemattoman taiteilijan, Inari Virmakosken ja Mercedes Krapovickaksen tutustumisen seuraaminen kameralla oli heittäytymistä tuntemattomalle alueelle. Virmakoski ja Levlin ovat tunteneet toisensa vuosikymmeniä, kameran katseessa on nähtävissä läheisen ystävyyden lämpöä. Kuvausasetelma oli kiinnostava: tuttuuden ja vierauden samanaikaista läsnäoloa kuvaajan ja kohteiden välillä – miten ilmaisutaiteen keinoin nämä kontrastit asettuvatkaan inhimillisen kanssakäymisen eleisiin? Kohtaamisessa on syvää inhimillistä kauneutta; uteliaista mielenkiintoa toiseen, herkkyyttä, luottamusta ja avoimuutta. Videoteoksen kuviin ja tilanteisiin Levlin löytää ilmavaa rytmiä kolmikanavaisella ratkaisulla.
Marjo Levlinin viimeisin lyhytelokuva Underdog oli nähtävissä 2024 Docpoint-festivaaleilla ja se sai tuomariston erityismaininnan. Underdog palkittiin 2025 Tampereen Elokuvajuhlilla pääpalkinnolla kotimaisten lyhytelokuvien sarjassa.
Teksti: Iina Kuusimäki